Sportpark de Neul

Sportpark De Neul in Sint-Oedenrode kampte jarenlang al bij lichte regenval met drassige velden. Dat heeft te maken met de hoge waterstand door de ligging naast De Dommel. De natte sportvelden zouden voor veel geld verplaatst worden, maar de gemeente, de voetbalclub en het waterschap verbouwden het park samen tot een klimaatrobuust sportpark.

Regenopvang onder kunstgrasvelden

Het sportpark bestaat uit kunstgrasvelden en 3 natuurgrasvelden. Onder de kunstgrasvelden wordt regenwater opgeslagen in een ondergrondse waterberging van ongeveer 2600 kubieke meter (meer dan een Olympisch zwembad)Het water wordt door middel van peilgestuurde drainage opgevangen en zo nodig verplaatst naar de natuurvelden. Dit is een techniek waarbij de sportclub zelf kan bepalen hoe hoog de waterstand is in droge en natte perioden en waar het opgevangen water voor gebruikt wordt.

Het opgevangen regenwater wordt deels hergebruikt om de natuurvelden te irrigeren. Het water wordt bij de wortel van het gras geïrrigeerd om verspilling van water te voorkomen. Door het regenwater te hergebruiken, voorkomt de club verdroging van de bodem.Meer informatie over de gebruikte technieken zijn te zien in de video hieronder.

Film sportpark De Neul

Sportpark de Neul in het nieuws